Hvordan kutte sponplater

Hvordan kutte sponplater 

1.

Mål og merk kutt du vil lage på sponplaten, ved hjelp av blyanten og kanten.

2.

Sett brettet på bordssagen. Juster gjerdet av saga (den justerbare metallbarrieren som sitter parallelt med bladet) slik at den har samme bredde som merkets plassering. Merket skal være lined opp med bladet.

3.

Juster bladet nedover (dette gjøres vanligvis ved å dreie et hjul under maskinen) slik at det synker ned i bordet nesten helt. Sett det slik at bladets øverste kant kommer litt høyere enn halvveis gjennom tykkelsen på brettet. (Eksempel: Hvis bordet er 1 tommers tykt, skal bladet bare være 1/2 til 3/4 tommer opp av bordet.)

4.

Slå på så og forsiktig mate brettet gjennom det. Bladet bør ikke komme ut på toppen av stykket. Kjør det hele veien, så det er bare et spor kuttet inn i mer enn halv tykkelsen av brettet. Se på fingrene.

5.

Vri brettet over. Legg opp det nykuttede sporet med bladet, still inntil litt over halvparten av styrets tykkelse. Kjør brikken gjennom. Bladet skal kutte den andre siden og kuttstykket bør komme helt ut.

Tips og advarsler

 • Dobbelt kutting på en bordsag er faktisk farligere enn en vanlig kutt, fordi du ikke kan se bladet mens du gjør det (siden det er under skogen, i stedet for å komme opp gjennom det). Legg aldri hendene dine i nærheten av bladet når du kjører bordssagen.
 • Sponplate er sagflis, trebomber og meget små trebiter som presses sammen med lim. Det er godt til bruk som en base for treprosjekter, vanligvis med finér, laminat eller andre overflater plassert over det. Det er beryktet vanskelig å få et rent kutt på sponplaten fordi partiklene som består av det, har en tendens til å bøye seg under saga blad. Effekten er verst hvor bladet kommer ut av treet (i motsetning til hvor det går), så 'dobbeltkutting' i to pass er en god måte å gjøre det renere.

  Andre artikkelen

  Hvordan lage Pine Floorboards
  Slik installerer du bostedskåper
  Hvordan kutte glassfliser med en våt sag
  Hvordan bygge små tilbehør hyller
  Instruksjoner for å legge til elektriske uttak og lys
  Hvordan lage en logg hjemme på nettet
  Hvordan påføre Vinyl Siding Over Wood Lapped Siding
  Slik fjerner du en limt toalettpapirholder
  Metallbøyningsinstruksjoner
  Slik installerer du en Craftsman Garage Door Opener
  Hvordan Remodel en 1950s Ranch House
  Slik Refinish Gamle Betong Steps Bruke Dekorative Cement
  Slik beregner du sandtonnasje
  Punch List for Remodeling et hus
  Slik installerer du en loftet trapp
  Kjeller gulv alternativer til teppe
  Wet Saw Tips
  Slik installerer du Steel Security Dører
  Flat Roof Construction Methods
  Verktøy for kutting hengsler